Waar zou volgens mij de prioriteit in de handhaving moeten komen te liggen?
Belastingdienst zal stellen “Wij voeren alleen maar uit”. Daar ligt de oorzaak. Handhaving zie ik als een gevolg. Wat is daaronder te verstaan ? Op basis van wat controleert men als men bij zichzelf aantoonbaar andere criteria gaat hanteren dan bij de externe handhaving ? Gaat zij bewust via procedures de randen verkennen en opzoeken ? Wederom die onduidelijkheid.
De aanleiding van dit alles is een gebrek aan visie en durf vanuit de politiek om het stelsel te veranderen en aan te passen op de wensen van nieuwe generaties.
Er liggen al sinds 1990 genoeg goede voorstellen: implementeer de werkvorm Zelfstandige in een aparte collectiviteit. Daar gaat men verplicht premie bijdragen (net zoals de werknemer) en wordt uitsluitend allerlei aftrekposten toegekend onder bepaalde voorwaarden (welke via AI-toepassingen en branche-organisaties heel goed te controleren en te handhaven zijn). Levert de schatkist 5 miljard op, zorgt voor gelijk speelveld zonder innovatie te frustreren en haalt iedere noodzaak tot (duur en langdurig) discussiëren en procederen over onzekerheden weg.
Het stellen van een “prioriteit in de handhaving” is m.i. de verkeerde route, omdat bij herhaling blijft het gaan over een situatie die ondertussen al 40 jaar niet opgelost wordt. Het idee dat “het aanpakken van evidente schijnzelfstandigheid” succesvol kan geschieden is een Utopische gedachte, omdat er op geen enkele manier te bepalen is wanneer er sprake is van “schijn”. Dat toont de jurisprudentie aan en NOGMAALS: het sluit niet aan op de praktijk en pakt niet de voordelen van flexibilisering.
Flexibiliteit is onvermijdelijk noodzakelijk en “niet vies”, temeer omdat de life-cycle van een baan of bedrijf niet meer gegarandeerd langer dan 10 jaar is.
Die flex-geest is uit de fles en 1.800.000 ZZP-ers krijg je niet terug daarin !
Omarm dan ook de situatie en werk aan een duurzame oplossing. Het is mogelijk ! Kwestie van omdenken.